ÇIĞLICA İMAM HATİP ORTAOKULU "HAYATINA KİTAPLA YÖN VER" İSİMLİ KİTAP OKUMA PROJESİ

PROJENİN AMAÇLARI

Genel Amaçlar:

Okumak, insanın yeni bir şeyler öğrenmesinde en etkili ve en kolay yoldur. İnsan okuyarak bilgilere ulaşır, yeni sözcükler öğrenir ve kelime dağarcığını geliştirir. Olaylara farklı açılardan bakmayı öğrenir. Okuma alışkanlığı kazanmış toplumların gelişmişlik düzeyinin ve kültür seviyesinin yüksek oluşu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Kitap okumanın sadece bu kadar mı faydası var? Tabi ki de hayır. Kitap okumak aynı zamanda hiç görmediğiniz hayatları görmeyi, hiç gitmediğimiz yerlere gitmeyi sağlar. Düşünsenize kitap okuyarak bedava bilet ile her yeri geziyorsun. Olaylara bakış açın değişiyor.

Okuma alışkanlığında dünyada 86. sıradayız. Türkiye'de insanlar 6 saat televizyon izliyor, 3 saat internete giriyor ve gün içerisinde sadece 1 dakikasını kitap okumaya ayırıyor. Kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada yer alıyor. Dünyada en çok kitap okuyanların başında gelişmiş ülkeler geliyor. Ülkemizin gelişmesi ve büyümesi için hepimizin okuma alışkanlığı kazanıp daha çok okuması gerekiyor.

Okumak, hepimizin kültürel gelişimini tamamlaması ve bilgi çağını yakalamak için oksijen gibi, su gibi, yemek gibi günlük hayatın bir parçası olmalı. Kitap okumayı temel ihtiyaçlarımızdan biri gibi düşünüp ve bu yönde hareket edersek okuma alışkanlığına sahip bireyler oluruz. Ayda 2 kitap okusak yılda 24 kitap eder. Bu sayı okuma alışkanlığına sahip olmamız için yeterli bir sayı.

Özel Amaçlar:

1)    İlk-Ortaokul ve lisede okuyan öğrencilerimizin, yöneticilerimizin, öğretmenlerimizin ve çalışanlarımızın okuma alışkanlığını kazanması, geliştirmesi, dilimizin doğru ve etkili bir şekilde kullanılması.

2)    Kitap okuyarak kelime hazinemizi geliştirmek, olaylara farklı açılardan bakmayı öğrenmek, olayları düşünüp analiz edebilmek, hayal dünyamızı geliştirmek.

3)     Okuma alışkanlığı kazanarak kültür seviyesi yüksek toplum haline gelmek.

4)    Öğrencilerimizin düşündüklerini daha etkili bir şekilde ifade etme becerilerini geliştirmek, karşılaştığı bir problemi çözme becerisini elde etmesini sağlamak.

5)    Öğrencilerin kitaplara daha kolay ulaşmasını, kütüphaneleri daha etkin kullanmasını sağlamak.

Proje Süresi: Proje süresi 2023 eğitim-öğretim yılı bitimine kadardır. Onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Misyonumuz:

Beytüşşebap ilçesinde yaşayan vatandaşlarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve kendini ifade edebilen, hayal dünyası geniş, problem çözme becerisi gelişmiş, dilimizi güzel ve etkili kullanan, kültür seviyesi yüksek toplum oluşmasını sağlamak. Kitap okuma alışkanlığını toplu yaşam alanlarında uygulamak  ve bu şekilde okumanın önemini gündeme taşımak amaçlanmıştır.

Vizyonumuz:

 Kitap okuma alışkanlığı kazanmış, kelime hazinesini geliştirmiş, hayal dünyası geniş, kültür seviyesi yüksek, olayları düşünüp analiz edebilen duyarlı bireylerin oluşmasını sağlamak.

Projenin Gerekçesi:

İlçemizde okuma alışkanlığının olmaması ve bu yöndeki çalışmaların yetersiz olması, okul kütüphanelerinde yeterince kitapların olmaması. Öğrencilerin kütüphanelerde yeterince vakit geçirmemesi ve kitaplar hakkında bilgi yetersizliği. Öğrencilerin kendilerini akıcı ve etkili bir şekilde ifade edememeleri.

Projenin Hedefleri:

Okuyarak öğrencilerimizin kelime hazinesinin geliştirmesini sağlamak, düşünen analiz eden bireyler olmasını sağlamak, öz güvenlerine arttırmak ve okuma alışkanlını kazanmasını sağlamak.

Öğrencilerin kütüphaneleri etkili bir şekilde kullanmasını sağlamak.

Öğrencilerin ayda en az bir kitap okumasını sağlamak.

           Projenin Özeti:

1.     Okullarımızda kitap okuma etkinlikleri düzenleyerek öğrencilerin okuma alışkanlığını kazanmasını ve geliştirmesini sağlamaktır. Haftanın her günü ilk dersin ilk 10 dakikasını ayıracak şekilde tüm personel dahil kitap okunmasını sağlamak. Böylelikle okuduğunu anlayan, kendini ifade edebilen, okumayı alışkanlık haline getiren  bireyler olması sağlanır. Öğrenciler, yöneticiler ve öğretmenler farklı ortamlarda okuma etkinlikleri yaparak farkındalık oluşturmak.

2.     Bütün kurumlarda mesai başlarken ilk on dakika bütün çalışanların kitap okumasını sağlamak

3.     İlçenin çay bahçesinde üç yüz kişi ile birlikte kitap okumak.

4.     Köy okullarındaki öğrencilerimizi ilçe kütüphanesi ile buluşturmak.

5.     Okullarımızda kitap okuma köşeleri yapmak,  en çok kitap okuyan öğrenciyi ödüllendirerek  öğrencileri kitap okumaya teşvik etmek.

6.     İlçe merkezinin herhangi bir yerinde kitap büfesi açmak böylelikle insanların kitaplara daha kolay ulaşmasını sağlamak.

7.     Halı saha maçlarında maç başlamadan önce on dakika kitap okuyarak farkındalık oluşturmak.

8.     İnsanların dikkatini çekmek ve okumaya teşvik etmek için Beytüşşebap'ın bir noktasından başka bir yere yürüyerek kitap okumak.

9.     Kıraathanelerde kitaplıkların oluşturulması ve kitaplıklara en az 50 kitap konulması kıraathaneye gelenlerin kitap okumaya özendirilmesi


06-03-202306-03-202306-03-2023



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi